Hogyan lehet fejleszteni a gyerekek képességeit

gyerekjátékok

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mi a kreativitás? Tudja, mennyire fontos gyermekei kreativitásának fejlesztése már kiskorától kezdve? Ahhoz, hogy felismerjük, mi segíti a gyermek kreatívabbá válását, fontos a képzelet fejlesztése. 

Minden szülő figyelemmel kíséri gyermeke fejlődését, keresi a módját, hogyan szerezhet magabiztosságot, önbecsülést, kreativitást, hogy jól érezze magát, boldog legyen.

Milyen tevékenységek fejlesztik a különböző életkorú gyermekeket?

Alkalmas játékok 1-2 éves korig

Az elmúlás után a gyerekek kíváncsibbá válnak. Mindenhol barangolnak, minden közelükben lévő tárgy érdekli őket, próbálnak mondatokat alkotni. A beszélő játékok nagyon hasznosak a beszédkészség fejlesztésében.

Minden körülöttük lévő tárgy érdekes számukra, meg akarják érinteni, megismerni őket. Kétéves korban kezd kialakulni az önálló gondolkodás, a memória, a mozgáskoordináció  .

Ebben az időszakban meglepődve tapasztalja majd, hogy egyes hétköznapi háztartási cikkek sokkal nagyobb érdeklődést keltenek, mint a gyerekjátékok. 

Ez lehet a tévé távirányítója, a koszos tornacipőd, a bevásárlótáska… ne hagyd, hogy ez meglepjen vagy frusztráljon – egy gyerek számára szó szerint az egész világ egy hatalmas csoda , amely felfedezésre vár, és a koszos kövek és a köcsögök az utcán messze nem kivételek. 

A kétévesek már jobban tudatában vannak a környezetüknek, és kezdenek szükségük további elme és test stimulációra. 

A gyermek finommotorikus készségeit, ügyességét és kreatív gondolkodását ebben a korban fejleszti:

  • Játékok – hangszerek
  • Szórakoztató kockák és játékközpontok formákkal
  • Életkoruknak megfelelő gyerek építőipari felszerelés
  • Gyermek kirakók kevés darabbal
  • Gyerekkönyvek olvasáshoz, egyszerűbb színezők, kifestők stb. 

Ugyanakkor fontos a dinamikus fizikai tevékenységek megfelelő megszervezése, lehetőleg a szabadban. Az izomerő, a koordináció és az egyensúly növelésére ebben az életkorban különféle húzó- és lökési játékok alkalmasak, valamint a szabadtéri játékhoz szokásos játékok – robogó, labda, ugrókötél vagy biztonságos gyermek trambulin. 

Alkalmas játékok 2-3 éves korig

A két- és háromévesek lényegesen magabiztosabbak. Mivel a szüleiket utánozzák, érdeklik őket a valódi tárgyakra emlékeztető játékok – gyümölcsök, zöldségek, háztartási eszközök, szerszámkészletek stb. Ez a fajta játék empátiára, törődésre és felelősségvállalásra tanítja őket.

A gyerekek már kezdenek több dolgot megérteni a való világból, és önállóan keresik a kapcsolatot veled. Mozgásuk összehangoltabb. A gyermek megfelelő fejlődése érdekében labdát, hintát , építő- és egymásra rakható játékokat biztosíthat számára.

Ezért a gyurmával való foglalkozások, rajzolás, könyv nézegetés is segítenek.

A bábokkal való foglalkozások, dalok meghallgatása és memorizálása, színházi produkciók segítik a kreatív képességek és a képzelet fejlesztését. Velük akár rövid verseket is el lehet kezdeni tanulni.

Alkalmas játékok 3-6 éves korig

Ebben a korban a gyerekek már nagyobb érdeklődést mutatnak a szabadtéri játékok iránt, társaikkal, barátaikkal. Szeretnek találkozni más gyerekekkel, mászni mászókákra, kergetni egymást vagy kitalálni saját játékaikat. 

Szabadtéri játékra alkalmasak a kerékpárok, robogók, labdák stb., amelyek erősítik az izmokat és a motoros készségeket. A finommotorika is egyre jobban fejlődik. A gyermek maga öltözködik, higiénés szokásokat sajátít el, tud vágni, rajzolni.

Szociális készségek terén az ilyen korú gyerekek már kezdenek kommunikálni társaikkal. Konfliktusokba keverednek, de gyorsan kezelik őket, miközben a veszteség a játékokban nem könnyen érzékelhető. A babákkal, macikkal, álarcos ruhákkal, játszóházakkal stb. készült játékok alkalmasak a szociális készségek fejlesztésére.

Nos, ezek lehetnek az alkalmas tevékenységek:

  • Rajzolás táblákra krétával vagy markerekkel, ceruzákkal, festékekkel és zsírkrétákkal
  • Bonyolultabb kirakók több darabbal
  • Oktató és társasjátékok
  • Számítógépes oktatási anyagok gyerekeknek

Az igazság az, hogy minél több figyelmet fordít gyermeke fejlődésére , annál jobb lesz az eredmény. Vagy más szóval – az első 7 évben a legjobb játékok, amelyeken keresztül a gyermek fejleszti tudását és készségeit.

Alkalmas játékok 6-10 éves korig

A fizikai készségek ebben a korban nagyon jól kifejeződnek. A gyerekek erősebbek és energikusabbak, sokáig bírják a terhelést olyan játékokban, mint a görgős és kerékpáros versenyek, kergetőzés, ugrókötél és akár gyerekkorunk klasszikus játékai is.

Elkezdenek az összetettebb, kreativitást igénylő tevékenységekre összpontosítani. Ez magában foglalja a nagy tárgyak megépítését és a nagy rejtvények elrendezését, a modellezést, a sok részletet tartalmazó képek rajzolását, origami hajtogatást stb.

Logikus gondolkodásuk is kezd kialakulni, és gyakran önállóan döntenek. Szeretik a stratégiai játékokat, például a különféle társasjátékokat, videojátékokat, tudományos készleteket, akciófigurákat, építőket stb. 

Ebben a korban a mai gyerekek is egyre gyakrabban nyúlnak szüleik mobileszközeihez, hogy játszhassanak vagy videókat nézzenek.

Hagyja, hogy gyermekei hosszabb ideig, de jobban szórakozzanak kevesebb, de jól megválasztott játékkal – hogy fejlődésük minden életkorban megfelelő legyen.

Ajánlott cikkek