Miért fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása minden nap?

Miért is fontos a folyadék utánpótlás? Manapság sokat és egyre többet lehet erről hallani. A szakemberek nem csak nyáron figyelmeztetnek erre, hanem télen is.

Nyáron ugyanis sokkal “könnyebb” meginni az ajánlott napi két liter vizet, télen azonban az ember nehezebben veszi rá magát.

Pedig testünk 60%-a víz, és sok folyadékot veszítünk az izzadással, vizelettel. A víz pedig még az agy működésében is fontos szerepet játszik.

Másnaposság esetén például azért fáj a fejünk mert az alkohol vizet von el a szervezettől, így az agytól is. Ennek következtében érezzük a hasogató fejfájást másnap.

Általános tévhit a folyadék utánpótlással kapcsolatban, hogy ennek számít a leves, a tej, cukros tea, cukrozott üdítők. Ezeket ugyanis mind emészteni kell, és bizony az emésztés mindig folyadék felvétellel jár.

Mégis mennyi vizet igyunk?

A kérdés jó, bár a válasz összetett. Az orvosok általában életkorra és nemre bontják az ajánlott vízmennyiséget. A 19 év felett nők számára napi 2,7 liter folyadék ajánlott, ami nagyjából 11,5 pohár víznek felel meg.

A férfiaknak pedig 3,7 liter víz elfogyasztása lenne az ideális, ami kb. 15,5 pohárral egyenlő. Ha cukrozatlan teát fogyasztunk víz helyett, az is folyadékbevitelnek számít.

A gyermekek számára az ajánlott mennyiség 4-8 éves kor között 1,2 liter vizet ajánlanak, ami 14-18 éves kor között már 1,9-2,6 literre emelkedik.

Ennek alapján mindenki át tudja gondolni, hogy elfogyasztja-e ezt a mennyiséget. Azt hiszem, hogy nagyon kevés ember mondhatja el magáról.

Ajánlott cikkek