Melyek az olcsó és egészséges zöldségek?

A zöldségek hozzátartoznak az egészséges konyha alapjaihoz. Akár diétázunk, akár vegán életmódot folytatunk, akár csak egy normál étrendet követünk, a zöldségek rendkívül fontos szerepet játszanak az étkezésben.

A mai roppant magas árak mellett azonban nem csak az a fontos, hogy egészséges legyen, hanem hogy olcsó is. Az olcsóság természetesen relatív, de igyekeztünk olyan zöldségeket összeszedni, melyek mindazonáltal megfizethetők.

Ha pedig nekiállunk egy kis kertecskében mindezeket megtermelni magunknak, igazán olcsón is el tudjuk állítani a saját zöldségünket. Mindehhez nem kell nagy tapasztalat, csak némi elszántság és egy kis vetőmag.

Legyünk kreatívok felhasználásukban

A brokkoli hazánkban kicsit méltatlanul mellőzött zöldség, pedig nem csupán finom de igazán sokféle ételt lehet elkészíteni belőle. Sajnos itthon legtöbbször a fehasználása kimerül a krémlevesben és a rakott brokkoliban. Magas C vitamin tartalma miatt télen is ajánlott a fogyasztása.

A hagyma valóban az olcsó zöldségek közé tartozik, és a magyar konyha szinte minden ételben használja. De ezenkívül fogyasztható még levesnek, rántva, mártásnak, tehát tényleg csak a fantázia szab határt a felhasználásának.

A sárgarépáról mindenki tudja, hogy mennyire egészséges, és hogy tele van A vitaminnal, és magas a béta karotin tartalma. A fehérrépa ára ugyan felér a hús árával, de ha nyáron rászánunk egy kis energiát, meg tudjuk termelni az egész évre való mennyiséget.

A káposzta ismét olyan zöldség, amely télen is olcsó, és a magas C vitamin tartalma miatt rendkívül közkedvelt zöldség. Főzhetünk belőle levest, lehet köret, illetve salátákban is igazán fantasztikus.

Ajánlott cikkek