
Borászok a Trump által bevezetett vámok ellen küzdenek
Burgundy, Franciaország egyik legismertebb borvidéke, nem csupán a minőségi borairól híres, hanem arról is, hogy az Egyesült Államok a legnagyobb exportpiaca. Azonban a helyzet jelenleg aggasztó, mivel Donald Trump vámai komoly fenyegetést jelentenek az európai borok amerikai piacon való elérhetőségére. A burgundiai szőlőültetvényeken dolgozó Élodie Bonet, aki a tavaszi esőben a hideg sárban állva végzi a munkáját, éppen azokat a szőlőhajtásokat távolítja el, amelyekre nincs szükség, hogy a szőlő az összes energiáját a virágzó hajtásokra koncentrálhassa. Élodie elmondása szerint ez elengedhetetlen a jövőbeli szüret szempontjából, hiszen csak így tudják biztosítani a szőlő minőségét.
Élodie után a burgundiai Morey-Saint-Denis faluban található borászat tulajdonosával, Cécile Tremblay-jel találkozom, aki elvisz a pincéjébe, hogy megkóstoljam néhány különleges vörösborát. A pincében, a tölgyfahordók és az öreg, penészes címkéjű palackok között állva megtapasztalom a burgundiai borok gazdagságát. Tremblay évről évre több mint a borainak felét külföldre értékesíti, és az Egyesült Államok számára ez körülbelül a termelés 10%-át jelenti, ami számára jelentős mennyiség.
A helyzet azonban aggasztó, mivel Trump április 5-én 20%-os vámot vetett ki a gyakorlatilag minden európai uniós termékre, miután korábban egy 200%-os áremelést helyezett kilátásba az alkoholtartalmú italokra. Néhány nappal később a vámot 10%-ra csökkentette, de a júliusban esedékes újabb emeléstől való félelem továbbra is jelen van. Tremblay kifejezi aggodalmát, mondván, hogy mindenki aggódik, de óvatosan nyilatkozik, hiszen a francia borászatok jelenleg nagyon érzékeny helyzetben vannak, és tartanak attól, hogy nyilvános kijelentéseik tovább súlyosbíthatják a helyzetet.
François Labet, a Burgundiai Borászati Tanács elnöke, aki a borvidék 3500 borászát képviseli, megerősíti, hogy az Egyesült Államok a legnagyobb exportpiaca a régiónak, mind mennyiségben, mind értékben. Ráadásul az utóbbi időszakban a burgundiai borok eladása az Egyesült Államokban jelentős növekedést mutatott. Míg tavaly a francia borok és szeszes italok globális exportja 4%-kal csökkent, addig a burgundiai borok értékesítése az Egyesült Államokban 16%-kal nőtt, elérve a 20,9 millió palackot, ami körülbelül 370 millió eurót jelentett bevételben.
A burgundiai borok hírneve főként a vörösborokról szól, amelyeket a híres pinot noir szőlőfajtából készítenek. Az angol nyelvű világban a burgundi bor szinte a színnel azonos fogalom, míg Franciaországban a vörösborok mellett a fehérborok is kiemelkedőek, amelyek többsége chardonnay szőlőből készül. A Chablis, mint az egyik legismertebb példája, rendkívül népszerű az Egyesült Államokban. A burgundiai borvidék emellett egyre sikeresebb pezsgőbort is előállít, a Crémant de Bourgogne-t, valamint egy kis mennyiségű rosét is.
A helyzet azonban aggasztó, hiszen a vörösborfogyasztás általában csökken, míg a fehérborok iránti kereslet stabil marad, és a pezsgők iránti érdeklődés folyamatosan nő. Az amerikai piacon a burgundiai vörösborok könnyedebb ízvilágot képviselnek, ami egyre inkább kedvelt a fogyasztók körében. Labet megjegyzi, hogy a nagy alkoholtartalmú, új fában érlelt amerikai vörösborok iránt csökken a kereslet, ami a burgundiai borok javára válik.
A gazdasági helyzet és a vámok drámai hatással lehetnek a borászatokra. Labet emlékezik, hogy Trump első elnöksége alatt a borászok 25%-os importvámot szenvedtek el, ami 50%-os visszaesést eredményezett az Egyesült Államokba irányuló exportban. Jelenleg a 10%-os vám terhe alatt a francia borászok és az amerikai kereskedők megosztják a költségeket, hogy fenntartsák az eladásokat. De ha Trump valóban júliusban 20%-ra emeli a vámot, a piac szinte teljes mértékben megállhat, és az általános helyzet még kedvezőtlenebbé válhat.
Jerome Bauer, a Francia Nemzeti Borászati és Szeszesital Szövetség elnöke arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi vámok komoly veszteségeket okozhatnak a francia borágazat számára, és sürgeti a szabadkereskedelmet. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az amerikai borászok is aggasztónak találják a helyzetet, hiszen a vámok nemcsak az európai borokat érintik, hanem az amerikai borok exportját is jelentős mértékben csökkenthetik, főként Kanadába, ami kulcsfontosságú piac a kaliforniai borászatok számára. A kereskedelmi háború tehát olyan helyzetet teremtett, amelyben mindkét fél számára súlyos következményekkel járhat.

