A muslicák

Biztosan veled is előfordult már, hogy kint felejtetted a dinnyét a hűtőből, és hamarosan ellepték a muslincák. Vagy a tegnap felbontott pezsgő felett is repkedtek ezek az apró ártalmatlan kis rovarok.

De vajon elgondolkodtál e már azon, hogy mennyi ideig élnek? És egyáltalán hogy kerülnek a patyolattiszta konyhánkba?

Nos, ennek jártunk most utána. Először is, a muslicák nem csak a gyümölcsöt, de a zöldséget is szeretik, és igazából mindent, ami erjedt.

Ha például egy szép őszi napon elhatározod, hogy házi ecetet fogsz fermentálni, akkor észreveheted, hogy ezt is szeretik. Sokszor egyébként már a boltból visszük haza a petéket, amelyek rajta vannak a gyümölcsökön, zöldségeken, és alig várják, hogy a melegben kikelhessenek.

Hogyan tartsuk távol őket?

Ha tippeket kérnénk, hogy szerintetek mennyi ideig él a muslica várhatóan a legtöbb ember azt mondaná, hogy néhány napig. A valóságban azonban nagyjából 40 napig élnek.

Amikor kikelnek a tojásokból, körül belül 5 napig az erjedt élelem körül vannak, majd felnőve elvonulnak, hogy megkezdjék a szaporodást.

Ideális esetben akár 40 napig is elélhetnek, ami egy madár életéhez viszonyítva nem sok, de nekik elég arra, hogy lerakják a petéiket és gondoskodjanak a fajuk fennmaradásáról.

Távoltartásuk rendkívül egyszerű: ne hagyjunk elöl semmit, tegyünk be minden erjedésre hajlamos dolgot a hűtőbe, legalábbis néhány napra. ez bőven elég ahhoz, hogy eltűnjenek a lakásból, mivel a hűtő hidegben nem fognak megmaradni.

Tulajdonképpen négy-öt nap elegendő ahhoz, hogy végleg eltűnjenek, úgyhogy aggodalomra semmi ok, ha mégis muslinca petéket viszünk haza a boltból.

Ajánlott cikkek