A futás jótékony hatásai

A rendszeres testmozgás előnyeiről sok cikket és tanulmányt lehet olvasni, de az orvosok is gyakran hangoztatják. Ha szeretnénk elkezdeni valamilyen mozgást, de már régen nem edzettünk, esetleg túlsúllyal is küzdünk, eleinte a séta is tökéletes.

Ha azonban már ennél komolyabb edzésre vágyunk, elkezdhetünk kocogni, illetve futni is. Hihetetlennek tűnik, de már egy hónap után megvan az eredménye annak, ha rendszeresen kimegyünk kocogni.

Legyünk kitartóak

Csak eleinte nehéz nekiállni, de ahogy telnek a napok, egyre könnyebb és könnyebb, és végül azon kapjuk magunkat, hogy már rutinszerűen kelünk egy kicsit korábban és nem a kifogásokat gyártjuk, hanem a mindennapos, megszokott mozdulatsor következik, ahogy nyúlunk a futócipő után.

Ahogy mondani szokták, nemcsak a testet, de a szellemet is frissíti, hiszen javítja a vérkeringést az egész testben, így az agyban is.

Ezt már az első alkalom után is megtapasztalhatjuk, de egy dologra jó ha nagyon figyelünk: lassan és kis tempóban növeljük a futás mennyiségét, ne tűzzünk ki olyan célokat amiket nem, vagy csak nagyon megerőltető tempóban tudunk elérni. ennek következménye ugyanis az lesz, hogy abbahagyjuk.

Ha most kezdjük az edzést, akkor nem kell minden nap kimenni futni, eleinte bőven elég a heti 3-4 alkalom, de akár heti két futás is elég szép eredményt hozhat. A legtöbb ember általában reggel szeret futni, mivel ilyenkor van a legtöbb energiánk.

Ha egyedül nem esik jól, akkor keressünk egy társat, akivel ki tudunk menni és egymást motiválni. De ha van otthon egy kedves, fürge négylábú társ – ő aztán az igazi ideális edzőpartner, keresnünk se kell jobbat!

Ajánlott cikkek